Boya Kaç Para ?


Boya kaç para ? Boya dükkanına girip bu soruyu soracak olursanız onlarca soruya maruz kalırsınız. Aslında onlarca soruya maruz kalmanız gerekir. Çünkü sadece bu sorunun cevabına göre boya alınmaz. Boyanın plastiği vardır, silikonlusu vardır. Parlak boya vardır mat boya vardır. Eğer, boya kaç para diye sorduğunuzda dükkan çalışanları size soru sormadan cevap veriyorlarsa bilin ki beklentiniz dışında bir boya alma ihtimaliniz çok yüksektir. Çünkü ne tür bir boya alacağınıza dükkana gitmeden önce karar vermiş olmalısınız, eğer henüz karar vermediyseniz dükkan çalışanlarına sorarak bilgi edinmeye çalışın. Ne tür bilgileri edinmelisiniz? Aklımıza gelenleri sizinle paylaşmaya çalışacağız.
Öncelikle hangi boyayı seçmek istediğinize karar vermelisiniz. Silikonlu boya mı? Plastik boya mı? Eğer duvarlarınızı temizlemek için sık sık siliyorsanız mutlaka silikonlu boyayı tercih etmelisiniz. Duvarlarınızı silmiyorsanız plastik boya tercih edilebilir.
Hangi tip boyayı seçeceğinize karar verdiyseniz şimdi sırada boyanın parlaklığı vardır. Silikonlu boyalar kendi içlerinde parlaklıklarına göre ayrılırken plastik boyalar sadece mat olarak bulunabilmektedir. Bu nedenle eğer parlak boya istiyorsanız silikonlu gruptan tercih yapmalısınız. Mat boya istiyorsanız her iki gruptan da seçim yapılabilir.
Boyanın cinsini ve parlaklığını belirlediyseniz sonraki aşama bütçenizin durumuna göre fiyatını belirlemektir. Piyasadaki kaliteli markalar üç aşağı beş yukarı aynı fiyattadırlar. Bu nedenle evinizin duvarlarının ölçüsünü biliyorsanız yetecek kadar büyüklükte bir ambalaj alarak boyama işlemine başlayabilirsiniz. Bu konuda boya ambalajlarının üzerinde yazan sarfiyat bilgilerine göre hesap yapabilirsiniz.

Boya alırken ambalajın üzerinde yazan üretim tarihine dikkat etmenizde fayda vardır ancak iyi koşullarda saklanmış bir boya çok uzun yıllar sapasağlam kalabilmektedir. Normal şartlarda boyaların raf ömürleri 2 ile 4 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süreler ambalajların üzerindeki etiketlerde mutlaka yazar. Boyanın ambalajını açtığınızda kötü bir koku gelmiyorsa, karıştırırken içinde tanecikler yoksa ve karıştırmaya başladığınızda kıvamı güzel görünüyorsa bu boyanın raf ömrü dolmuş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Ama şu ana kadar anlattıklarımızdan daha önemli bir şey var ki… O da boyanın rengidir. Rengi mutlaka karteladan seçin, bilgisayar veya telefon ekranlarından kesinlikle renk seçmeyin. Aksi takdirde boyama işi bittikten sonra duvarlara baktıkça moraliniz bozulacaktır.