Yağmurda Boya Yapılır Mı ?

Yağmurda boya yapılır mı? Yağmur yağarken ev boyanır mı? Kış aylarına girip yağmurlar başladıktan sonra bu sorularla çok karşılaşıyoruz. Herkes ilkbaharda yağmurlar bittikten sonra, sonbaharda da yağmurlar başlamadan ev boyama işlerini bitirip kışa veya yaza başlayabilme telaşındadır. işin doğrusu da budur aslında. Havaların çok sıcak veya çok soğuk olmadığı günlerde eviniz boyattırmak en doğrusudur. Ancak, zaman zaman boya yaptırırken yağmurlara denk gelebilmekteyiz.
Yağmurda boya yapılır mı? Eğer, evinizin dış cephesini boyattırmıyorsanız sorun yoktur aslında. İç cephede duvarlar yağmura maruz kalmayacağı için sıkıntı yoktur. Fakat, evinizin dış cephesini boyattıracaksanız yağmur durumunu çok iyi takip etmeniz gerekir. Yağmur yağarken dış cephe boyanmaz. Bazılarınızın aklından boyanın da su bazlı olduğu, boya yaparken duvarların zaten ıslandığı gelebilir. Bu nedenle yağmurla birlikte duvarların ıslanmasının sakıncası olmadığını düşünebilirsiniz fakat bu yanlış bir düşüncedir.
Boyama işlemine başlamadan önce hava durumunu inceleyip ona göre planlama yapmak gerekmektedir. Boyamaya başlamadan önce duvarlarda nem olmaması gerekir. Boyama işlemi bittikten sonra en az bir hafta boyunca da yağmur yağmaması gerekir ki bu süre boyaların teknik föylerinde belirtilmektedir. Zaten hangi boya kullanılırsa kullanılsın mutlaka ambalaj etiketleri okunmalıdır.
Eğer boyama işlemi devam ederken yağmur başlarsa ne yapmamız lazım? Duvarları astarladıktan sonra yağmur başlamışsa sorun yok, yağmur yağarken son kat boyama işlemine ara verilip yağmur bittikten sonra ve yüzey kuruduktan sonra boyama işlemine devam edilebilir. Fakat, astarlama bitmeden yağmur başlarsa mutlaka yağmurdan sonra sıvanın nemi tamamen atması beklenmelidir. Aks takdirde tuz kusması diye adlandırılan sorunla yüz yüze kalınır. Tabi ki bunlar ilk kez boyanan sıvalı yüzeyler için geçerlidir. Tekrar boyanan eski boyalı yüzeylerde ise eğer astarlama yapılmıyorsa ve boya yapılırken yağmur başlarsa yine aynı şekilde işe ara verilir. yağmur dindikten sonra ve yüzey tamamen kuruduktan sonra tekrar boyama işlemine devam edilir. İşi hızlı bitirebilmek adına kesinlikle yüzey kurumadan boyama işlemine devam etmemelisiniz aksi durumda sonuçları çok daha masraflı, çözümü ise daha zor olur.
Sonuç olarak, boya yapmak için en uygun dönemler ilk bahar ve son bahar dönemleridir. bu dönemlerde yağmurların olmadığı zamanları seçmek işinizi kolaylaştıracaktır. Yağmur yağarken dış cephede kesinlikle boya yapılmaz. İç cephede ise yapılabilir.