Duvarınızı Boyadıktan Sonra Kabarcık Neden Oluşur ?

Duvarınızı boyadıktan sonra kabarcık neden oluşur ? Su bazlı boyaları kullanmadan önce suyla inceltilmektedir. Ne oranda inceltme yapacağınız her boyanın ambalajında bilgi etiketlerinde yazmaktadır. Bu bilgi alanlarında inceltme oranı başlığı altında bulabilirsiniz. Burada yazan uygun inceltme oranına göre su ekledikten sonra güzelce karıştırdınız ve duvara boyayı uyguladınız. Ruloyu ilk duvara sürdüğünüzde her şey yolundaymış gibi görünse de boya kurumaya başladıktan sonra küçük küçük baloncuklar oluşmaya başladığını fark ettiniz. Sizce duvarınızı boyadıktan sonra kabarcık neden oluşur ?
Duvarları boyadıktan sonra boya kurumaya başladı, siz işinizi bitirdiğinizi düşünüyorsunuz fakat kuruyan yüzeyde küçük küçük baloncukların oluştuğunu fark ettiniz. Çok can sıkıcı bir durum. Uygulama kısmında herşeyi doğru yaptığınızı düşünüyorsunuz fakat görüntü çok kötü. Bu baloncukların neden oluştuğunu bulamıyorsunuz.
Duvarınızı boyadıktan sonra kabarcık neden oluşur ? Şimdi birlikte bu sorunun cevabını bulalım. Bu durumun neden kaynaklandığını bulmak için en başa dönmemiz gerekir. Boyaya başlamadan önce neler yaptınız hatırlamaya çalışalım. Duvarlarınızdaki tamiratları yaptınız mı ? Var olan çivileri söktünüz, bunların oluşturduğu delikleri kapattınız mı ? Bu delikleri ne ile kapattınız ? Mutlaka böyle tamiratlar yapmışsınızdır. Peki bu tamiratları ne ile yaptınız? Çok yüksek ihtimalle bu tamiratları alçı kullanarak yapmışsınızdır. İşte bu tamirat aşamasında eğer ki alçıyı sadece delik olan yerde değil de spatula yardımıyla geniş bir alanda uyguladıysanız. Tamirat yapılan yerlerde bu tarz baloncuklar ve kabarcıklar görmeniz mümkündür.
Tamirat aşamasında alçı uygulamasını sadece tamir yapacağınız bölgede yapmanız gerekmektedir. Alçıyı herhangi bir problem olmayan boyalı yüzeyde bırakırsanız yeni yapacağınız boya oradaki alçıyı ıslatacak ve bu şekilde üstünü kapatacaktır. Eski boya üzerinde ıslanıp üstü örtülen alçı tabakası içindeki nemi altındaki boya sebebiyle aşağıya göndermeyeceği için üstüne sürülen boyadan çıkarmaya çalışacaktır. Hele ki silikonlu boya kullanıyorsanız bu nem kolaylıkla çıkamayacak ve yeni uyguladığınız boya katmanında baloncuk olarak şişirilmiş bölgeler yaratacaktır. İşte, yüzeydeki kabarcıkların oluşma sebebi budur. Zaten yüzeye baktığınız zaman sadece alçı tamiratı yaptığınız bölgelerde bu tarz kabarcıkların oluştuğunuz gözlemleyebilirsiniz.
Yüzeyde Oluşan Kabacıkların Oluşumu Nasıl Engellenir ?
Yüzeyde böyle kabarcık veya baloncukların oluşumu nasıl engellenir ? Bu baloncukların oluşmasını engellemek için tamir yapacağınız yerleri çok iyi belirlemeniz gerekir. Alçıyı sadece bu tamir yapılacak yerlere sürmeniz gerekmektedir. Mevcut boyalı yüzeyde herhangi bir tamir olmayacaksa ve o bölgeye alçı bulaşmışsa mutlaka nemli bir bezle temizleyip, alçının sadece tamir yapılan bölgede kalmasını sağlamalısınız. Sonrasında da tamir yapılan bölge eğer genişse alçıya uygun astar kullanılmalı ve boya uygulamasına geçilmelidir. Eski boyalı yüzeyde alçı tabakası kalmadığı sürece kabarcıklarla karşılaşmayacağınıza emin olabilirsiniz.
Kabarcıkların Çözümü Nasıl Yapılmalıdır ?
Kabarcık oluşan yüzeylerde kabarcıklar patlatıldıktan sonra ince kum zımpara ile yüzey düzeltmesi yapılır. 180 veya 220 kum zımpara işinizi çözecektir. Bu işlemden sonra nemli bezle yüzeyi silip yeniden boyamanız gerekecektir. Ton farkı oluşması ihtimaline karşılık duvarın tamamını tekrar boyamanızı öneririz.