Mantolama

Mantolama, birçoğumuzun gündeminde olan bir konudur. Özellikle kışları ısıtma maliyetleri konusunda neler yapabileceğini düşünen birçok kişi mantolama konusunu irdelemektedir. Binasına ısı yalıtım yaptırmak isteyenler mantolama kavramıyla oldukça fazla ilgilenmektedir. Konu hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığı için de uzun uzun araştırmalar yapmaktayız. Bu araştırmaların bazıları internet üzerinden yapılırken bazıları da daha önceden binasına mantolama yaptırmış kişilere sorarak yapılmaktadır.
Mantolama Nedir ?
Mantolama, binaları soğuğa veya sıcağa karşı koruma amacıyla dış yüzeyini özel malzemeyle kaplamadır.
Türk Dil Kurumu Sözlükleri
Buradaki tanım çok yüzeysel bir tanımdır. Çünkü aslında doğru mantolama için bu kadar kısa ve yüzeysel bir şekilde tanımlamak yetersizdir. Doğru mantolama diyoruz çünkü halk arasında mantolama ile aslında tanımlanmak istenen ısı yalıtımdır. Bu nedenledir ki doğru mantolama=doğru ısı yalıtımdır. Bu noktada ısı yalıtım tabirini de irdelemek gerekmektedir.
Isı Yalıtım Nedir ?
Bu yazımızda anlatmak istediğimiz ısı yalıtım binalarımızdaki ısı yalıtımdır. Hayatımızda birçok şey için ısı yalıtım söz konusudur. Çay içmek için kullandığımız termoslardan tutun da uzaya gönderilen mekiklerde de ısı yalıtım yapılmaktadır. Ancak, bu yazımızda anlatacağımız ısı yalıtım binalarımızdaki ısı yalıtımdır. Amacımız, kışın evimizin içindeki ısınan havanın dışarı kaçmasını engellemek, yazın da klima ile soğuttuğumuz havanın dışarıdan gelecek sıcak hava ile ısınmasını engellemektir.
Fark ettiğiniz gibi kışın içerdeki hava kaçma eğiliminde yazın da dışardaki hava içeri girme çabasındadır. Yani hava devamlı olarak sıcaktan soğuğa doğru hareket halindedir. İşte bizim anlatmak istediğimiz ısı yalıtım, bu hareket halindeki havanın dolaşımını engelleyerek durgun hale getirmektir. Doğru ısı yalıtımında önemli olan sıcak ve soğuk havaların arasında bariyer oluşturarak hareketin engellenmesini sağlamaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz bariyer için birkaç tane örnek verelim. Yaz aylarında bazı mağazalarda giriş kapısının üzerinde hava perdesi görmüşsünüzdür. Bu hava perdeleri sayesinde dükkan kapısı açık olmasına rağmen dışardaki sıcak havanın içeriye girmediğini de fark etmişsinizdir. Diğer bir örnek olarak evlerimizdeki ısı yalıtımlı camlar. Bu camlar genellikle çift olurlar ve iki camın arasında hava veya gaz bulunmaktadır. Bu aradaki hava bariyer oluşturur ve camların ısı yalıtım yapmasına olanak verir.
Buraya kadar anlattıklarımızın özetini yapmak gerekirse doğru ısı yalıtım için doğru bariyerler kullanmak gerekir. Sıcak ve soğuk havaların arasında kullanılabileceğimiz en doğru bariyer de yine havadır. Peki binaların dış cephesinde ısı yalıtım malzemesi olarak havayı nasıl kullanabiliriz? Tıpkı çift cam arasında sıkıştırılan hava gibi başka bir malzemenin arasına hava sıkıştırmak gerekmektedir. Bu malzeme hem dış koşullara dayanmalı hem de kolay kullanılabilir olmalıdır. Ayrıca, yeterli ısı yalıtım kapasitesine sahip olabilecek kadar kalın olmalıdır. Çünkü ısı yalıtım malzemesi ne kadar kalın olursa o kadar iyi ısı yalıtım yapar.
Kış gecelerinde üstünüze örttüğünüz yorganın içindeki malzeme kadar kalınlığı da önemlidir. Yün yorgan daha iyi ısıtırken naylon yorgan onun kadar başarılı olmayacaktır. Yün yorganın kalınlığını arttırırsanız çok daha sıcak olur ama çok kalın olursa bu sefer de ağırlığı da artacaktır. Dengeyi kurmak çok önemlidir. Bütün bu anlattıklarımızın ışığında nedir doğru ısı yalıtım malzemeleri? Havayı nasıl bir malzemenin içine sıkıştırabiliriz?
Doğru Isı Yalıtım Malzemesi Nedir ?
Günümüz teknolojisinde binalarımızın dış cephelerinde kullanılabilecek iki adet doğru ısı yalıtım malzemesi vardır. Bariyer olarak kullanabileceğimiz havayı içlerine sıkıştırabileceğimiz bu malzemelerden biri taş yünü diğeri ise EPS dir. Aslında bu ürünleri satan firmalar bir nevi paketlenmiş hava satmaktadırlar. Ama, bu paketleme işini hiç küçümsemeyin. Teknoloji ve güçlü araştırma geliştirme çalışmaları isteyen süreçlerden geçmektedirler. Türkiye’de bu ürünleri çok kaliteli şekilde üreten firmalar mevcuttur.
Bu ısı yalıtım malzemelerinin yapıları kadar kalınlıkları da önemlidir. Her iklim şartı için farklı kalınlıklar kullanılmaktadır. Kullanabileceğiniz doğru ısı yalıtım kalınlıklarını TS825 standartlarından öğrenebilirsiniz. Google üzerinden TS825 standardına göre ısı yalıtım kalınlıklarını araştırabilirsiniz. Kısacası ısı yalıtım malzemelerinin iki önemli kriteri vardır. Bir tanesi ısı iletkenlik değeri diğeri ise kalınlığıdır. Bu noktada önemli hatırlatmalar yapmak gerekir. Yaptığınız araştırmalar esnasında ısı yalıtım sıvalarını veya ısı yalıtım boyalarını da duyabilirsiniz. Bu iki malzeme için de ısı yalıtım yaptığı iddia edilmesine rağmen yukarıda bahsettiğimiz iki kritere sahip olup olmadıklarını irdelemeniz gerekmektedir. Isı iletkenlik değerlerinin ne olduğu ve ne kadar kalınlığa kadar uygulanabildiği araştırılmalıdır. Eğer ki ısı iletkenlik değerleri EPS veya taş yünleri ile aynı olsa bile kalınlıkları bunlar kadar olmuyorsa doğru ısı yalıtım malzemesi değillerdir.
Boyaların kalınlıları en fazla 4-5 mm ye kadar çıkarılabilirken sıvaların kalınlıkları ise yaklaşık 20-25 mm kadar olabilmektedir. Bu nedenledir ki bu kalınlıklarda uygulanabilen malzemelerin içine sıkıştırabileceğiniz hava miktarı düşük olacaktır ve ona göre ısı yalıtım kabiliyeti de düşük olacaktır. Kalınlıkları 2 ile 10 cm arasında olabilen EPS ve taş yünü malzemeleri ile çok yüksek ısı yalıtım verimliliği alınabilmektedir. Yapılan hesaplamalara göre 4 cm lik EPS ile sağlanan ısı yalıtım verimliliğini ancak 8-9 cm lik sıva uygulaması ile alabiliriz ki bu kalınlıkta sıva yapılması imkansızdır. Isı yalıtım amacıyla binanızın dış cephesine yaptıracağınız sıva veya boya uygulamalarından hissedilir şekilde ısı yalıtım verimliliği almanız mümkün değildir. Hem boyaların hem de sıvaların bünyelerine havanın hareketini engelleyecek kadar hava sıkıştırmak mümkün değildir. Bu nedenle ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaları doğru değildir.
Mantolamanın Faydaları
Öncelikle en önemli faydası evinizin içindeki yaşam kalitesi ve konforunuz artacaktır. Evinizin içinde stabil hava sıcaklığı sağlanacaktır. Bu sayede sağlıklı ortam oluşacaktır. Isı yalıtım sayesinde daha düşük ısıtma ve soğutma maliyetleri sayesinde ekonomik açıdan ödediğiniz faturalar azalacaktır. Unutmayın, yazın evinizi soğutmak kışın ısıtmaktan daha yüksek maliyettedir. Bu nedenle mantolama sadece kışlar soğuk oluyor diye yapılmamalı, yazın sıcak olan iklimlerde de mutlaka tercih edilmelidir. Evinizin içinde küflenmeler oluşuyorsa bunlardan kurtulacaksınız. Binanızın dış cephesini yenileyerek ömrünü uzatmış olacaksınız. Dış cephenizin daha güzel bir görünüme sahip olmasını sağlamış olacaksınız.